Katalog wszystko dla kobiet
Zioła oraz produkty z nich tworzone są częstym lekiem użytkowanym nawet dzisiaj. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie użytkowane już przez antycznych Greków i Rzymian. Wiadomo, że już wtedy rośliny wykorzystywano w celach leczniczych oraz użytkowano jako dodatek do dań, perfekcyjnie poprawiający ich odczucie smakowe. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali oraz często stosowali rośliny, jakie wzbogacały smak pieczonego. Przypadkowo dostrzegał także ich lecznicze właściwości – jedne miały atrybuty przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat mądrość pierwotni ludzie emitowali następnym generacjom, które w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Chwilowo zioła są użytkowane w kuchni, jako farmaceutyki, oraz dla celów duchowych. Spotyka się również maści dla aktywnych – niesłychanie skuteczne i pomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne związki, jakie mają oddziaływanie na organizm ludzki. Jedzone w małych ilościach wzbogacają doznania smakowe, jednakowoż w większych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre rodzaje ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być stosowany w celach leczniczych, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Jednak kolosalne ilości tego zioła może sprawiać reakcje alergiczne, w następstwie tego należy je stosować z ostrożnością.