kobiety sosnowiec
Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w samej rzeczy jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Niewątpliwie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać normalnego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która do głębi wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!